Papryka marynowana

Marynowanej papryki używamy najczęściej do rewelacyjnej pizzy Pitera oraz do kanapek. Robimy ją według przepisu Mamy Halinki na sałatkę warzywną. Jest łagodna i nie do pobicia przez jakąkolwiek kupną marynowaną paprykę!


PAPRYKA W ŁAGODNEJ MARYNACIE

1)
2 kg papryki

2)

1 l wody
30 g soli
30 g cukru


3)

5 szklanek wody
200 ml octu 10%
7 łyżek cukru
1½ łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
biała gorczyca

Umyj paprykę, pokrój w ósemki. Usuń pestki.

Zagotuj wodę z cukrem i solą (punkt 2). Wrzuć paprykę i blanszuj przez 2 minuty. Wyjmij.

Przygotuj zalewę: włóż składniki (punkt 3) do garnka i zagotuj.

Ułóż paprykę w słoikach. Zalej gorącą zalewą. Zamknij.

Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki. Zalej gorącą wodą mniej więcej centymetr poniżej wieczka. Gotuj 5 minut, wyjmij i postaw do góry nogami. Przykryj ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia.

Możesz też pasteryzować w rozgrzanym do 130℃ piekarniku, przez 10 minut.

Skoro wspomnieliśmy o pizzy…

Nieodmiennie moją ulubioną jest TA ZE WSZYSTKIM. Czyli z salami, pieczarkami, oliwkami i marynowaną papryką 🙂

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesprzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *