Marynowanej papryki używamy najczęściej do rewelacyjnej pizzy Pitera oraz do kanapek. Robimy ją według przepisu Mamy Halinki na sałatkę warzywną. Jest łagodna i nie do pobicia przez jakąkolwiek kupną marynowaną paprykę!
PAPRYKA W ŁAGODNEJ MARYNACIE
1)
2 kg papryki
2)
1 l wody
30 g soli
30 g cukru
3)
5 szklanek wody
200 ml octu 10%
7 łyżek cukru
1½ łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
biała gorczyca
Umyj paprykę, pokrój w ósemki. Usuń pestki.
Zagotuj wodę z cukrem i solą (punkt 2). Wrzuć paprykę i blanszuj przez 2 minuty. Wyjmij.
Przygotuj zalewę: włóż składniki (punkt 3) do garnka i zagotuj.
Ułóż paprykę w słoikach. Zalej gorącą zalewą. Zamknij.
Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki. Zalej gorącą wodą mniej więcej centymetr poniżej wieczka. Gotuj 5 minut, wyjmij i postaw do góry nogami. Przykryj ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia.
Możesz też pasteryzować w rozgrzanym do 130℃ piekarniku, przez 10 minut.
Skoro wspomnieliśmy o pizzy…
© 2020, Jo.. All rights reserved.