Karkówka pieczona na soli

To jest taki prościutki przepisik, że już prościej się nie da. Ja w ogóle się zastanawiam, czy pisać dalej te tabelki i w ogóle.

No OK, niech będzie.


KARKÓWKA PIECZONA NA SOLI

2 kg karkówki bez kości

1 kg gruboziarnistej soli

1 słoik musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)

Rozgrzej piekarnik do 200 ℃.

Umyj i osusz mięso.

Na dno brytfanny wsyp równą warstwę soli – około 1 cm.

Ułóż mięso na soli. Posmaruj całą powierzchnię musztardą.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 2 godziny.

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i zostaw na kwadrans przykryte folią aluminiową, żeby odpoczęło.

Wyjmij mięso z brytfanny, usuń musztardę. Podaj z ulubionymi dodatkami. Doskonała na ciepło i – jeśli coś zostanie cudem – na zimno.

Przecież mówiłam…

PS.

Nie wiem, jak wam, ale mnie tu pasuje coleslaw i pieczone ziemniaki…

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *