Ciasto z Bari

Ciasto z Bari nazywa się Ciastem z Bari, bo jedliśmy je w Bari. U Ciotki Angeli. To znaczy: Angela ma ciotkę, mieszkającą w Bari i u tej ciotki jedliśmy to ciasto. Zresztą przygotowane przez inną Angelę.

Pogmatwane? Na szczęście przepis na dzisiejszy deser jest tak prosty, że wszystko zrekompensuje!


CIASTO Z CZEKOLADOWYMI GROSZKAMI I RICOTTĄ

250 g ricotty

200 g mąki

200 g cukru

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia (polskiego, bo włoskiego trzeba dać całe opakowanie)

czekoladowe groszki
do ciasta

masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Wysmaruj tortownicę masłem i oprósz mąką lub tartą bułką.

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki.

Przełóż ciasto do tortownicy i piecz około 20-25 minut.

Podaj po przestudzeniu, posypane cukrem pudrem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *