Pieczona dynia z serem pleśniowym i orzechami pekan.

Obiecałam? No to proszę: jeżeli ta potrawa nie przekona kogoś do dyni, to nic tego nie zrobi!

Trzeba tylko wziąć piękną, pomarańczową dynię, najlepiej włoską lub prowansalską – różnie się nazywa w sklepach. Z wierzchu jest ciemnozielona, w środku soczyście pomarańczowa i pachnie trochę melonem 😉

Pieczona dynia z roquefortem i pekanem, podana z dobrym winem i bagietką, którą można zanurzyć w sosie z pieczenia, to jest najprostsza, boska, jesienna uczta. Jeśli mi nie wierzycie – sprawdźcie!

Tylko wino dobre proszę mi wziąć, żeby niczego nie zepsuć!!!


PIECZONA DYNIA
Z ROQUEFORTEM I PEKANEM

½ – ⅓ dyni

oliwa

sól morska

tymianek (może świeży lub suszony)

ser pleśniowy roquefort lub lazur

garść orzechów pekan (można je zastąpić włoskimi)

Pokrój dynię w kostkę, usuwając miękki środek z pestkami oraz skórę. Wrzuć do brytfanny. Skrop oliwą i wymieszaj. Posól (z wyczuciem! ser jest słony!). Dodaj tymianek. Przykryj folią aluminiową.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Wstaw dynię do gorącego piekarnika na 30-40 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie rozpadać się.

Posyp gorącą dynię serem i orzechami. Lekko przemieszaj. Odstaw na kilka minut, żeby ser się trochę rozpuścił, a dynia przestygła.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *