Zapiekanka drwala

Nie mam pojęcia skąd ta nazwa, ale ja generalnie mam tendencję wymyślania dziwnych nazw potrawom. Od dzieciństwa. Madre zaświadczy.

Zapiekanka drwala jest jedną z naszych ulubionych potraw z grzybami. I jedną z ulubionych zapiekanek. To chyba wystarczy, żeby ją zrobić, prawda?

Poza tym jest to idealne, jesienne danie dla leniwych mało precyzyjnych kucharzy: wszystko kroimy w grubą kostkę! Drwal nie ma czasu na drobniutkie siekanie. Cały urok tej zapiekanki w jej rustykalnym charakterze!


ZAPIEKANKA DRWALA

3-4 cebule

1 ząbek czosnku


4 duże ziemniaki


100 g chudego boczku (opcjonalnie – bez niego też jest super)


½ kg leśnych grzybów


2 jajka


pół kieliszka wytrawnego białego wina


100 g startego żółtego sera
(np. gouda)

oliwa + łyżka masła


sól, pieprz, tymianek

Wstaw garnek z osoloną wodą. Obierz ziemniaki, pokrój w ósemki. Wrzuć na wrzątek i gotuj 10 minut. Osącz.

Obierz cebule, pokrój w ćwiartki.

Oczyść grzyby, pokrój w spore kawałki.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć na chwilę czosnek – nie dopuść do tego, żeby się zrumienił, ma tylko nadać smak.

Dodaj cebulę. Po dwóch minutach dodaj pokrojony w kostkę boczek. Podsmaż przez chwilę.

Dodaj grzyby i tymianek. Chwilę smaż, dodaj wino i zwiększ ogień. Odparuj wino przez 5 minut, zmniejsz ogień. Gotuj grzyby na małym ogniu przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Wysmaruj masłem naczynie do zapiekania.

Wymieszaj grzyby i ziemniaki. Roztrzep jajka i wymieszaj z grzybami.

Przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp startym serem i lekko wymieszaj.

Wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch się zarumieni.

Przed podaniem odstaw na kilka minut do przestygnięcia.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Tags

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *