Sypana szarlotka

Ja wiem, że tytuł jest idiotyczny, ale nic na to nie poradzę. To ciasto robi się ścierając jabłka na tarce a potem sypiąc składniki. I tyle.

Nie można go zepsuć – nie da się!

PS.
Jeszcze taka mała uwaga: jeśli jest napisane o “szczelnej tortownicy”, to znaczy, że należy użyć naczynia, z którego nic nie wycieknie. Raz Key zignorowała tę radę i baaardzo żałowała…


SYPANA SZARLOTKA

1 szklanka (250 ml) mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszy manny

200 g bardzo zimnego masła

4 duże kwaskowe jabłka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

cynamon

miękkie masło i bułka tarta do formy do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 160℃.

Przekrój jabłka na ćwiartki, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce z dużymi otworami.

Wrzuć do dużej miski wszystkie sypkie składniki i wymieszaj.

Przygotuj szczelną (!) formę do pieczenia – wysmaruj miękkim masłem i wysyp bułką tartą.

Na dno formy wsyp szklankę mieszanki i wyrównaj. Wyłóż połowę jabłek. Wsyp następną szklankę mieszanki. Ułóż drugą część jabłek. Wysyp ostatnią porcję mieszanki.

Ułóż na wierzchu kawałki masła (masło można pokroić lub zetrzeć na tarce – musi być bardzo zimne).

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut.

Lekko przestudzone, jeszcze ciepłe ciasto podaj z lodami waniliowymi, albo posypane cukrem pudrem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *