Jesień jest moją ulubioną porą roku. A ta sałata – jest niewątpliwie królową wczesnej jesieni.
Mamy tu piękną bordową sałatę, dojrzałe winogrona, masłowe awokado, ser pleśniowy i orzechy. Można dodać posiekany tymianek lub szałwię.
Pekan można z powodzeniem zastąpić świeżymi orzechami włoskimi, ale nie oszczędzajcie na odrobinie oleju z pestek dyni albo z awokado: dodają sałatce tej właśnie jesiennej nuty, o którą chodzi!
JESIENNA SAŁATA
sałata dębowa
dojrzałe, kremowe awokado
garść ciemnych winogron (najlepiej bezpestkowych)
garść orzechów pekan (lub włoskich)
100 g sera pleśniowego (uwielbiam roqueforta!)
na sos:
3 łyżki oleju z pestek dyni lub z orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka balsamico
2-3 łyżki posiekanych ziół (lub łyżeczka suszonych)
sól do smaku
Wymieszaj składniki sosu.
Umyj i osusz sałatę. Porwij na części.
Dodaj do sałaty obrane i pokrojone awokado, winogrona, pokruszony ser i orzechy.
Dodaj sos, wymieszaj i podaj z kawałkiem bagietki.
© 2020, Jo.. All rights reserved.