Jesienna sałata

Jesień jest moją ulubioną porą roku. A ta sałata – jest niewątpliwie królową wczesnej jesieni.

Mamy tu piękną bordową sałatę, dojrzałe winogrona, masłowe awokado, ser pleśniowy i orzechy. Można dodać posiekany tymianek lub szałwię.

Pekan można z powodzeniem zastąpić świeżymi orzechami włoskimi, ale nie oszczędzajcie na odrobinie oleju z pestek dyni albo z awokado: dodają sałatce tej właśnie jesiennej nuty, o którą chodzi!


JESIENNA SAŁATA

sałata dębowa
dojrzałe, kremowe awokado
garść ciemnych winogron (najlepiej bezpestkowych)
garść orzechów pekan (lub włoskich)
100 g sera pleśniowego (uwielbiam roqueforta!)

na sos:

3 łyżki oleju z pestek dyni lub z orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka balsamico
2-3 łyżki posiekanych ziół (lub łyżeczka suszonych)
sól do smaku

Wymieszaj składniki sosu.

Umyj i osusz sałatę. Porwij na części.

Dodaj do sałaty obrane i pokrojone awokado, winogrona, pokruszony ser i orzechy.

Dodaj sos, wymieszaj i podaj z kawałkiem bagietki.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *