Gotowana kukurydza

Wiem, że kukurydza jest niezwykle wartościowym produktem, ale na ogół nie mam pojęcia, jak ją przyrządzić. Tymczasem te żółte kolby we wrześniu wołają z każdego straganu i nie pozwalają przejść obojętnie!!!

Dlatego po prostu ją gotuję. A potem podaję z solą i masłem. I wszyscy odgrywamy Kaczora Donalda w słynnej już scenie jedzenia kukurydzy.

OK, trochę was okłamałam. Bo chociaż całe kolby są z pewnością bardziej atrakcyjne, ja moje kukurydze kroję na dwie lub trzy części. Dzięki temu łatwiej je jeść… Ale nie mówcie nikomu, OK?


GOTOWANA KUKURYDZA

kolby kukurydzy
masło
sól

Zagotuj garnek wody.

Nie sól wody!!!
Sól sprawi, że kukurydza będzie twarda.

Obierz i opłucz kukurydzę. Zachowaj całe kolby lub pokrój je na mniejsze kawałki.

Wrzuć kukurydzę na wrzątek i gotuj 7-10 minut. Nie dłużej, bo kukurydza stwardnieje!

Podaj posoloną i polaną rozpuszczonym masłem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *