Kiszone ogórki

W Internecie widzę dziesiątki jedynie słusznych sposobów na kiszenie ogórków. Trochę zgłupiałam… Bo ja ogórki robię najprościej, jak się da.


KISZONE OGÓRKI

na 1 l wody 1 duża garść soli kamiennej

kawałek korzenia chrzanu

liść winorośli lub wiśni lub czarnej porzeczki

pęczek kopru z nasionami

ziele angielskie

gorczyca

po 2 ząbki czosnku na słoik

Umyj ogórki, włóż ciasno, pionowo do słoików.

Do każdego słoika włóż trochę przypraw.

Zagotuj wodę. Dodaj sól i wymieszaj.

Zalej ogórki tak, żeby były całkiem przykryte. Zakręć słoiki.

Odstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej, a potem odstaw w chłodne miejsce.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *