Dżem morelowo-brzoskwiniowy

Robienie własnych dżemów ma tę wyższość nad kupowaniem gotowych, że można przygotować własne kombinacje smakowe. Morele z brzoskwiniami podsunęła mi Pani Magda – nasza fryzjerka, za co jej ogromnie dziękuję. Bo są rewelacyjne!


DŻEM
MORELOWO-BRZOSKWINIOWY

1 kg moreli

1 kg brzoskwiń

1 kg cukru

pektyna owocowa wg zaleceń producenta

Odpestkuj owoce i pokrój w kawałki.

Włóż do garnka (lub wolnowaru), dodaj połowę cukru i odstaw na kilka godzin.

Dodaj resztę cukru.

Gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości.

Wystudź. Dodaj pektynę. Zagotuj.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć wieczka. Postaw dnem do góry do wystygnięcia.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesprzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *