Sałatka Cezar

Zostawmy na chwilę dyskusje: Worcestershire vs. fileciki anchois. Po prostu zróbmy tę sałatkę, póki lato i upał zniechęcają do stania przy garach, a jednak coś by się przydało na kolację.

Wersja podstawowa, czyli sałata, parmezan i grzanki z sosem, z powodzeniem może zostać wzbogacona o grillowanego kurczaka, podsmażony boczek czy jajko na twardo.

Albo o wszystkie te składniki na raz.


CAESAR SALAD

dla 2 osób

SOS:
4 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy


1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)


1 łyżeczka sosu worcestershire


1 mały ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

Umieść w miseczce lub shakerze majonez, musztardę, sok z cytryny, worcestershire, dodaj starty na drobnej tarcze (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek i wymieszaj na gładki sos.

Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

SAŁATKA:

mała sałata rzymska

parmezan starty na wiórki lub płatki

kawałek bagietki, chleba lub ciabatty

trochę oliwy

1 ząbek czosnku

Pokrój sałatę w paski, przełóż na półmisek.

Pokrój pieczywo w kostkę.

Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć czosnek i smaż przez chwilę, żeby nadał oliwie aromat.

Usuń czosnek, wrzuć pieczywo i podsmaż.

Wyłóż grzanki na sałatę, dodaj sos. Posyp płatkami parmezanu.


Jeśli chcemy wzbogacić Cezara o wspomniane we wstępie dodatki, potrzebujemy jeszcze kilku składników. Można ich użyć razem (ja tak robię, żeby sałatka była treściwsza), albo wybrać te, na które mamy ochotę.

CAESAR PLUS

1 filet z piersi kurczaka

kilka plastrów boczku

2 jajka ugotowane na twardo


sól z przyprawami

oliwa

Umyj i osusz kurczaka. Przekrój poziomo na dwie części. Natrzyj solą (z przyprawami – jeśli lubisz).

Pokrój boczek na mniejsze kawałki. Podsmaż na patelni. Odłóż na bok.

Na patelni po boczku podsmaż kurczaka (jeśli jest za mało tłuszczu z boczku można dodać trochę oliwy). Odłóż na chwilę, żeby mięso odpoczęło i pokrój w paski.

Do pokrojonej sałaty dodaj paski kurczaka, boczek (ja go jeszcze na moment wrzucam na gorącą po smażeniu kurczaka patelnię, żeby był ciepły) i ćwiartki jajek na twardo.

Dodaj sos, grzanki i starty na płatki parmezan.

Jeśli chcecie spróbować innych sałatek z amerykańskim rodowodem, koniecznie zróbcie COBB Salad! Podobnie jak Cezar może wystąpić w roli dania lunchowego. Zresztą mam wrażenie, że trudno znaleźć amerykańska sałatkę bez kurczaka, boczku i opartego na majonezie sosu…

Chyba, że mówimy o sałatce Waldorf…

© 2020, Jo.. All rights reserved.

    1. Jo. says:

      Ave.
      Ty lepiej odpowiedz na pytanie: sama sałata z sosem, serem i grzankami CZY w wersji PLUS – z kurczakiem, jajkiem i boczkiem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *