Kolejny żelazny punkt letniego menu. Drożdżówki z jagodami.

Przez wiele lat robiłam “normalne” ciasto drożdżowe, aż odkryłam szwedzkie kanelbullar. A to proste, nie wymagające wysiłku ciasto okazało się idealne do wszelkich bułeczek z owocami. Jagodzianek również!


JAGODZIANKI

250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko
500 g mąki pszennej
75 g cukru
75 g masła
szczypta soli

300 g jagód
cukier do smaku
1 łyżka tartej bułki

żółtko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
cukier do posypania

Umieść wszystkie składniki w misie miksera. Wyrób gładkie ciasto.
Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Umyj, przebierz i osusz jagody. Wymieszaj z cukrem i bułką tartą.

Podziel ciasto na 18 części. Z każdej uformuj okrągły placek, ułóż na środku sporą łyżkę jagód. Zawiń ciasto formując bułeczkę.

Ułóż na posypanej mąką desce, łączeniem ciasta do dołu. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp wierzch cukrem. Odstaw na pół godziny.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Przełóż jagodzianki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

Skoro mamy sezon na jagody, może przyda ci się jeszcze jakiś jagodowy pomysł?

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *