Sałatka grecka

Nie wyobrażam sobie lata bez tej sałatki. Zwłaszcza jeśli Piter rozstawia grill w ogródku. Ale i bez mięsa jest to wspaniała propozycja na lunch czy lekką kolację.

Nie będę pisać o dojrzałych pomidorach, ale przypominam, że feta musi być grecka. Twarda. Nie żadne fetopodobne mazidła. I broń Boże pokruszona w drobnicę!!!

No i błagam: nie dawajcie żadnej sałaty!


SAŁATKA GRECKA

4 dojrzałe pomidory

1 mały ogórek

1 papryka

1 czerwona cebula

garść oliwek

oliwa

sól

suszone oregano

grecka feta

Pokrój pomidory w ćwiartki lub ósemki.

Obierz ogórek, pokrój w słupki.

Usuń z papryki pestki, oczyść, pokrój w paski.

Obierz cebulę, przekrój na pół i pokrój w plasterki.

Wrzuć wszystkie warzywa do miski, w której podasz sałatkę.

Dodaj oliwki, dopraw solą i oliwą, posyp oregano.

Na wierzch sałatki wrzuć kawałki sera.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *