Sałatka z pieczonego bakłażana i pomidorów

Uwaga: teraz będzie coś naprawdę wyjątkowego! Nie dlatego, że upieczenie pomidorów może doprowadzić człowieka do szału… Tylko dlatego, że… A zresztą – sami spróbujcie!


SAŁATKA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA i SUSZONYCH POMIDORÓW Z BOCZKIEM

10 pomidorów śliwkowych

1 bakłażan

2 garście rukoli

150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę

sól

oliwa

garść orzeszków piniowych

parmezan

ocet balsamiczny (najlepszy jest gęsty, kremowy)

parmezan

Przekrój pomidory wzdłuż. Włóż do miski. Skrop oliwą, dodaj boczek i dobrze wymieszaj.

Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz w 160℃, aż pomidory będą upieczone, ale nadal zachowujące kształt.

Pokrój bakłażana wzdłuż na plastry. Posmaruj każdy plaster oliwą i oprósz lekko solą. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż bakłażan zrobi się matowy. Przestudź. Pokrój w szerokie paski.

Umyj i osusz rukolę. Wrzuć do miski. Skrop oliwą i wymieszaj.

Podpraż na suchej patelni orzeszki pinii.

Wyłóż na półmisek rukolę. Ułóż na niej pomidory i bakłażana. Posyp parmezanem startym na płatki i piniolami. Dopraw gęstym balsamico.

Posyp płatkami świeżo startego parmezanu.

Gotowe!

Pomidory i bakłażan powinny być ciepłe. Jeśli przygotowujesz warzywa wcześniej – przed przygotowaniem sałatki podgrzej je trochę.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *