Ucierany placek z owocami

Jeśli wystraszyliście się określenia “ucierany” – spieszę uspokoić, że to tylko tak brzmi. Skoro JA robię ten placek, nie może być ani trudny, ani pracochłonny. A jeżeli macie do dyspozycji mikser, to w ogóle nie ma o czym mówić.

Można do niego użyć chyba każdych sezonowych owoców. Jedynie z rabarbarem trzeba się trochę pobawić – resztę wystarczy pokroić, ewentualnie odpestkować i ułożyć na wierzchu.

Wersję rabarbarową podaję na końcu przepisu.


UCIERANY PLACEK Z OWOCAMI

  300 g mąki

200 g masła

200 g cukru pudru

4 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

10 g (ok. 2 łyżeczki) proszku do pieczenia

cukier trzcinowy do posypania
   

½ kg sezonowych owoców (truskawki, śliwki)  

lub:  
500 g rabarbaru
100 g cukru trzcinowego
łyżka masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
  W rondelku (lub mikrofalówce) roztop masło i przestudź.

Utrzyj jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym..  

Dodaj stopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj składniki na gładkie ciasto. 

Posmaruj masłem brytfannę. Oprósz mąką lub tartą bułką. Wlej ciasto.   Ułóż na wierzchu owoce. Posyp cukrem trzcinowym.

Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika i piecz około godziny.   

Truskawki i śliwki wystarczy przekroić na pół i ułożyć na cieście.

Rabarbar trzeba najpierw skarmelizować.

Do rondla z grubym dnem wrzuć masło, cukier, pokrojony na kawałki rabarbar i wanilię.

Gotuj mieszając, aż cukier się rozpuści, rabarbar się zeszkli i pokryje karmelem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *