Sałatka Bardzo Pomidorowa

Pomidory, pomidory, pomidory… Znaczy: jestem w raju!

Bierzemy wszystkie pomidory, jakie są: małe, duże, czerwone, żółte, czarne i pomarańczowe. Kroimy na pół albo w ćwiartki. I dalej robimy tak:


SAŁATKA BARDZO POMIDOROWA

około 1 kg mieszanych pomidorów

garść gruboziarnistej soli morskiej

garść świeżej bazylii

oliwa extra vergine

kulka mozzarelli (opcjonalnie)

Wrzuć pokrojone pomidory na durszlak. Posyp garścią grubej soli morskiej i odstaw na 20 minut, od czasu do czasu potrząsając durszlakiem.

Kiedy pomidory puszczą sok przełóż je do miski (bez soli, która zostanie na durszlaku). Skrop oliwą. Dodaj bazylię. Jeśli chcesz, możesz dodać porwaną na kawałki mozzarellę.

PS. Warto sprawdzić, czy pomidorów nie trzeba dosolić. Naprawdę!

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *