Tian Provençal

To jest trochę śmieszne, ale przepis na to danie znalazłam kiedyś w magazynie Kuchnia pod nazwą: sałatka grecka. Ponieważ osobiście sałatką grecką nazywam coś zupełnie innego – TO nazwałam letnimi warzywami al forno. Ale potem oglądałam z dziećmi Ratatuj, a tam – wypisz wymaluj ratatują nazywano właśnie coś takiego! No może moje warzywa były nieco toporniej pokrojone, ale generalnie potrawa identyczna! Oczywiście nie mogłam nazwać jej ratatują, bo ratatują nazywam coś zupełnie innego. Aż wreszcie wpadła mi w ręce książka Rachel Khoo, Mała francuska kuchnia. TIAN!!! Tian Provençal!


TIAN PROVENÇAL

1 bakłażan

1 duża lub 2 małe cukinie

4-5 pomidorów

świeży tymianek lub oregano

oliwa

sól

zioła prowansalskie

opcjonalnie: świeżo starty parmezan

Umyj warzywa. Pokrój bakłażana w plastry, posyp grubą solą i odstaw na sitku, aż puści sok. Po 30 minutach opłucz plastry i osusz.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Pokrój w plastry cukinię i pomidory.

Ułóż w naczyniu do zapiekania na przemian plastry bakłażana, pomidorów i cukinii.

Skrop oliwą, posyp ziołami i solą. Wstaw do piekarnika na około pół godziny.

Dziesięć minut przed końcem pieczenia posyp warzywa startym parmezanem (jeśli wybierasz opcję z serem).

Upieczone warzywa udekoruj gałązkami tymianku lub oregano.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *