Zapiekanka ziemniaczana

Uwielbiam tartiflette! Niestety nasz najmłodszy syn za każdym razem pakuje walizki i się wyprowadza. Ostentacyjnie. Natomiast nie ma uprzedzeń do Camemberta, więc sami rozumiecie…

Najbardziej w kuchni kocham to, że daje bazę, pozostawiając szerokie pole do improwizacji. Często z tego pola korzystam, chociaż daleko mi do pomysłowości mojej siostry Marianny. Ale skoro Reblochon nie wchodzi w grę – nie bardzo mam wybór.


ZAPIEKANKA
Z ZIEMNIAKÓW, BOCZKU CEBULI I CAMEMBERTA

1 kg ziemniaków (ja używam sałatkowych albo innych nie rozpadających się podczas gotowania)
2 cebule
300 g wędzonego boczku
2 opakowania sera Camembert
pół kieliszka wytrawnego białego wina
sól do smaku

Obierz ziemniaki, zetrzyj na słupki (julienne).

Na dużej patelni podsmaż boczek.

Dodaj cebulę.

Podsmaż aż boczek będzie rumiany, a cebula się zeszkli.

Dodaj ziemniaki.

Dodaj wino, dopraw solą. Ja (jak widać) używam soli z przyprawami. Tak, tej z Giaveno…

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Przełóż ziemniaki z boczkiem i cebulą do naczynia do zapiekania. Rozłóż na wierzchu pokrojony w kostkę ser.

Piecz, aż ser się nieco rozpuści i lekko zrumieni.

Przed podaniem odstaw na kwadrans.

Tam w środku jest LAWA WULKANICZNA! Nie chcesz się oparzyć!!!

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *