Calamari fritti

Miłość od pierwszego spróbowania. Chyba w Rodi Garganico, na urodzinach Angeli…

Jest to danie niezwykle proste, acz wakacyjnie wytworne.

Nawet, jeśli się je palcami…

Zwłaszcza, jeśli kalmary kupiliście przed chwilą w porcie…


CALAMARI FRITTI

1 kg dużych pierścieni kalmarów (mogą być świeże lub mrożone – te drugie trzeba wcześniej rozmrozić)
mąka
cytryna
sól  morska
olej do głębokiego smażenia
majonez

Przepłucz kalmary. Osącz na durszlaku.

Wsyp mąkę do miski. Wrzuć do mąki kalmary, obtocz ze wszystkich stron.

Rozgrzej olej na patelni.

Wrzucaj partiami kalmary na gorący olej i smaż, aż będą lekko zrumienione. Zbyt długo smażone kalmary są tragicznie twarde. Zbyt krótko – gumowate. Trzeba próbować.

Osącz usmażone kalmary na papierowym ręczniku.

Wrzuć kalmary do miski, oprósz solą.

Podaj z majonezem i ćwiartkami cytryny.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *