Siekana sałata

Wam też wryły się w pamięć słowa “nigdy nie krój sałaty nożem”? To natychmiast o nich zapomnijcie! Bo tę sałatę właśnie kroi się nożem! Dużym nożem szefa (chef knife).

Najlepiej wziąć dużą deskę i po kolei kroić na niej i siekać wszystkie składniki.

1 zielona sałata, najlepiej masłowa
1 dojrzałe awokado

½  ogórka sałatkowego
suszone pomidory
dymka ze szczypiorem
mały pęczek koperku
sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy

opcjonalnie: 1 łyżka oleju z awokado

Umyj i osusz wszystkie warzywa. Obierz ogórek i awokado.

Na dużej desce posiekaj nożem sałatę. Przełóż do dużej miski.

Posiekaj koperek i dymkę. Pokrój w drobną kostkę suszone pomidory, ogórek i awokado. Dodaj do sałaty.

Wlej do shakera, słoika lub miski oliwę, ocet balsamiczny, olej z awokado i musztardę. Dodaj sól i pieprz.

Potrząsając energicznie shakerem/zamkniętym słoikiem lub ubijając rózgową trzepaczką połącz składniki sosu, dodaj do sałaty i dokładnie wymieszaj.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *