Macedonia di frutta

Macedonię nauczyłam się robić od Roberty. Jest to najprostszy i najwspanialszy sposób na zjedzenie letnich owoców. Najlepiej wszystkich razem.

W książkach kucharskich znajdziecie różne zestawy owoców. Zdradzę wam sekret: nie mają one żadnego znaczenia. Po prostu bierzecie te owoce, które macie i lubicie. W ilościach, jakie sobie zażyczycie.

U mnie najczęściej są to truskawki, brzoskwinie, borówki i kiwi – ładnie i kolorowo wyglądają w szklanej salaterce. Ale chętnie też dodaję do nich banany albo melony. Czasami (o zgrozo!) biorę ananasy i brzoskwinie z puszki, jeśli tak się złoży…

Potem skrapiacie wszystko sokiem z limonki i wstawiacie do lodówki.

I to wszystko!

dowolne letnie owoce
sok z limonki


Obierz i jeśli trzeba wypestkuj owoce. Pokrój na ćwiartki lub plasterki.
Przełóż do salaterki.

Skrop sokiem z limonki i wymieszaj.

Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *