Knedle z truskawkami

Knedle są jednym z tych dań, które najlepiej smakują w domu, są banalnie proste do zrobienia, a mimo to ciągle nie mogę się do nich zabrać i smętnie spoglądam na gotowe, których oczywiście nie kupuję, bo nie są domowymi.

No to raz kozie wio! Robimy w domu!

½ kg ziemniaków
100-150 g mąki
1 jajko
szczypta soli


truskawki, umyte i odszypułkowane

Ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę, przestudź.

Dodaj jajko, sól i mąkę.

Wyrób ciasto. Jeśli za bardzo klei się do ręki – podsyp mąką.

Uformuj wałek. Podziel na porcje. Po kolei rozpłaszczaj na placek, kładź na środku truskawkę i zlepiaj w kulę.

Możesz też rozwałkować ciasto i wyciąć kółka szklanką.

Zagotuj wodę w płaskim rondlu. Osól. Wrzucaj knedle porcjami na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Knedle owocowe podaje się z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię je polane zrumienioną bułeczką i posypane cukrem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *