Knedle są jednym z tych dań, które najlepiej smakują w domu, są banalnie proste do zrobienia, a mimo to ciągle nie mogę się do nich zabrać i smętnie spoglądam na gotowe, których oczywiście nie kupuję, bo nie są domowymi.
No to raz kozie wio! Robimy w domu!
½ kg ziemniaków
100-150 g mąki
1 jajko
szczypta soli
truskawki, umyte i odszypułkowane
Ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę, przestudź.
Dodaj jajko, sól i mąkę.
Wyrób ciasto. Jeśli za bardzo klei się do ręki – podsyp mąką.
Uformuj wałek. Podziel na porcje. Po kolei rozpłaszczaj na placek, kładź na środku truskawkę i zlepiaj w kulę.
Możesz też rozwałkować ciasto i wyciąć kółka szklanką.
Zagotuj wodę w płaskim rondlu. Osól. Wrzucaj knedle porcjami na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Knedle owocowe podaje się z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię je polane zrumienioną bułeczką i posypane cukrem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.
Dobre było. Chciałbym jeszcze to powtórzyć.
I jak?
jest super ale wolę śliwki bez pestek wielbiciel knedli szczególnie owocowych
JA też wolę ze śliwkami, ale BB śliwek nie jada, więc robimy również truskawkowe. I powiem ci, że są bardzo dobre.
Ciekawe jakie by były z innymi owocami? Może morele?