Truskawki zapiekane w koglu-moglu

To jest, proszę państwa, taki deser, że hej!

Jadałam go, z wielkim zresztą upodobaniem, chociaż wielkość porcji była zabójcza, w nieistniejącej już restauracji Portucale. A ponieważ nie mogłam go odżałować, to pomyślałam: “A co mi tam! Sama zrobię!”.

No i zrobiłam.


TRUSKAWKI
ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM

na 4 porcje w szerokich, płaskich naczynkach:

6 żółtek
6 łyżek miałkiego cukru
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
truskawki

cukier puder do posypania

Umyj, osusz, odszypułkuj truskawki. Jeśli chcesz – przekrój na pół albo na ćwiartki. Włóż do żaroodpornych miseczek.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.

Nałóż porcje kogla mogla na truskawki.

Wstaw na 10-15 minut do gorącego piekarnika. Na wierzchu powinna zrobić się lekko zrumieniona skorupka.

Podaj oprószone cukrem pudrem

Co z białkami?

A co byście powiedzieli na bezy?

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *