To jest, proszę państwa, taki deser, że hej!
Jadałam go, z wielkim zresztą upodobaniem, chociaż wielkość porcji była zabójcza, w nieistniejącej już restauracji Portucale. A ponieważ nie mogłam go odżałować, to pomyślałam: “A co mi tam! Sama zrobię!”.
No i zrobiłam.
TRUSKAWKI
ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM
na 4 porcje w szerokich, płaskich naczynkach:
6 żółtek
6 łyżek miałkiego cukru
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
truskawki
cukier puder do posypania
Umyj, osusz, odszypułkuj truskawki. Jeśli chcesz – przekrój na pół albo na ćwiartki. Włóż do żaroodpornych miseczek.
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
Nałóż porcje kogla mogla na truskawki.
Wstaw na 10-15 minut do gorącego piekarnika. Na wierzchu powinna zrobić się lekko zrumieniona skorupka.
Podaj oprószone cukrem pudrem
Co z białkami?
A co byście powiedzieli na bezy?
© 2020, Jo.. All rights reserved.
REWELACJA !!!