Czasami moi synowie zamawiają sobie bardziej światowe śniadanie. I wtedy na stole pojawiają się crumpety.

Nie są skomplikowane w przygotowaniu, ale ze względu na czas oczekiwania ich przygotowanie jest dość długie. Dlatego najlepiej usmażyć je dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać przed podaniem.

375 ml mleka
15 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych (7 g) – jeśli używasz suchych drożdży nie musisz przygotowywać rozczynu
375 g mąki pszennej
½  łyżeczki soli
½  łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia

Podgrzej lekko mleko, dodaj drożdże i odstaw w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły działać.

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia.

Rozpuść sodę w 200 ml wody, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut.

Posmaruj olejem od środka metalowe pierścienie do pieczenia. Rozgrzej patelnię z grubym dnem  lekko natłuść.

Połóż pierścienie na patelni i wlej do każdego po centymetrze ciasta. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez 7-8 minut. Góra powinna być ścięta.

Obróć placki na drugą stronę usuwając foremki i dosmaż przez około 2 minuty.

Przed podaniem opiecz crumpety w tosterze lub podgrzej na patelni. Podaj z masłem, serkiem, miodem, dżemem – z czym chcesz 🙂

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *