Chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest jednym z pierwszych ciast robionych przez BlueBoya. Jest to ciasto bardzo proste w przygotowaniu, idealnie nadające się na piknik, śniadanie lub podwieczorek.

Z podanych proporcji wychodzi jedno duże albo dwa małe. Po upieczeniu można je zamrozić. Wystarczy potem wyjąć na noc z zamrażarki, żeby mieć bananowe śniadanie.

Czasami sprawia problem podczas pieczenia – trzeba się wtedy uzbroić w cierpliwość i po prostu piec do suchego patyczka. Naprawdę warto.

250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
160 g miękkiego masła
230 g cukru trzcinowego (może być jasny, może być pół na pół jasny i ciemny)
2 jaja
3 dojrzałe banany, dobrze rozgniecione widelcem

Rozgrzej piekarnik do 170℃.

Wysmaruj keksówkę miękkim masłem i oprósz mąką.

Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową.

Utrzyj masło z cukrem. Cały czas ucierając dodaj, po jednym, jajka. Składniki mają się tylko połączyć – nie ucieramy ich na puszysty, gładki krem.

Dodaj mąkę z proszkiem i gałką i ponownie wymieszaj.

Dodaj do masy banany i dokładnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do keksówki. Piecz bez termoobiegu około 45-60 minut. Wbity w środek patyczek musi być suchy.

Przed podaniem przestudź.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *