Tarta ze szparagami i boczkiem

Czy ja może wspominałam, że szparagi, jajka i boczek tworzą trio doskonałe?
Nieważne. Nie zaszkodzi przypomnieć.
Chociaż jeśli ktoś raz spróbował, to raczej nie zapomni. I będzie robić carbonarę, frittatę, jajka poszetowe… Albo tartę.

1 upieczony spód do tarty
pół pęczka zielonych szparagów
150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
szklanka śmietany
szklanka mleka
3 jajka
szklanka startego sera (cheddar, gouda, gruyere)
sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Odłam końce szparagów. Resztę pokrój mniejsze kawałki.

Podsmaż na patelni boczek. Kiedy będzie lekko zrumieniony, dodaj szparagi i smaż, aż będą intensywnie zielone.

Roztrzep w misce śmietanę, mleko i jajka. Dopraw solą i pieprzem.

Na spód do tarty wyłóż boczek i szparagi. Zalej mieszaniną śmietanowo-jajeczną. Posyp serem. 

Wstaw do piekarnika na 30 minut.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *