Nasza druga ulubiona pasta ze szparagami.
Nieustannie toczymy dyskusje na temat, która lepsza: ta, czy carbonara?
Nie da się rozstrzygnąć.
TAGLIATELLE ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I SOSEM ŚMIETANOWYM
400 g tagliatelle all’uovo
200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
½ pęczka zielonych szparagów
szklanka gęstej śmietany
posiekana natka pietruszki
świeżo starty parmezan lub pecorino
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
garść grubej soli
Wstaw wodę na makaron.
Odłam twarde końce szparagów. Resztę pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć na dużą patelnię boczek i podsmaż. Dodaj szparagi. Smaż, aż będą intensywnie zielone.
Zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę i podgrzej, stale mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlej pół szklanki wody z gotowania, na wypadek gdyby sos był za gęsty.
Odcedź makaron, wrzuć do sosu. Wymieszaj. Dodaj natkę i ser i podaj.
© 2020, Jo.. All rights reserved.
Jedno z moich ulubionych dań ze szparagami.
Piotr, wszystkie dania robione w Oberżynie są twoje ulubione