Carbonara ze szparagami

Szparagi, boczek i jajko to trio nie do pobicia! Zrobimy dziś coś wspa-nia-łe-go!

No słowo!

Tylko weźcie porządny, jajeczny makaron, najlepiej tagliatelle. A jak macie świeży, to już w ogóle bajka!

Żeby sukces był taki 100%.

dla 4 osób:

½  pęczka zielonych szparagów

200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
4 jajka
¾ szklanki startego parmezanu
świeżo zmielony pieprz
500 g tagliatelle all’uovo
garść grubej soli do gotowania

Wstaw wodę na makaron.

Odłam twarde końcówki szparagów, resztę pokrój w kawałki.

Na dużej patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie rumiany dodaj szparagi i smaż, aż będą mocno zielone. Trzymaj patelnię na małym ogniu – jej zawartość musi być gorąca.

Roztrzep w misce jajka, dodaj połowę parmezanu, dopraw pieprzem.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu.

Teraz ważny jest czas i koordynacja!!!

Odlej pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Wyłącz gaz pod patelnią.

Odcedź makaron i natychmiast wrzuć na patelnię  z boczkiem i szparagami.

Wlej jajka. Wymieszaj, żeby makaron pokrył się jajeczną emulsją. Jeśli pasta jest za gęsta – dodaj trochę wody z gotowania.

Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj resztę sera i natychmiast podawaj!

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *