Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem

Każdej wiosny czekam na polskie szparagi, a kiedy są – kilka razy w tygodniu serwuję szparagową kolację.

W czwartki mamy tartę, ale bywa że nie czekam do czwartku, tylko kupuję od razu łososia i na kolację podaję to:

1 podpieczony spód do słonej tarty
pół pęczka zielonych szparagów

100 g wędzonego łososia w kawałku
1 szklanka śmietany 22%
1 szklanka mleka
½  szklanki startego sera (gruyere, gouda, cheddar)
3 jajka
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
oliwa

Odłam twarde końce szparagów, resztę pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Ułóż na cieście szparagi. Dodaj pokrojonego na kawałki łososia.

Wbij do miski jajka. Dodaj śmietanę i mleko.  Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj rózgową trzepaczką. Wylej na ciasto. Posyp wierzch startym serem.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut. Tarta jest gotowa kiedy wierzch się zetnie i zrumieni.

Przed podaniem odstaw na 10 minut do przestygnięcia.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *