Ciasto na słoną tartę/quiche

Bardzo proste ciasto na spód do słonej tarty. Warto je podpiec, bo wtedy nie rozmięknie po nałożeniu farszu. Pomocne bywa również użycie kamienia do pizzy – bo ja mam baaardzo słaby piekarnik, bez tych wszystkich super programów…


SPÓD DO SŁONEJ TARTY

225 g mąki pszennej
½ – 1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
4 łyżki zimnej wody

Umieść wszystkie składniki w misie miksera i szybko zagnieć ciasto.

Uformuj kulę, zawiń folią i wstaw na 20-30 minut do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Rozwałkuj ciasto na okrągły placek, jeśli trzeba podsypując mąką.

Przenieś ciasto do formy i dokładnie ją wylep.

Rozłóż na cieście papier do pieczenia, a na niego wysyp kamyczki do pieczenia lub suchą fasolę. Dzięki temu ciasto nie spłynie na brzegach. Można kupić specjalne kulki – ja od lat używam wyparzonego żwiru ogrodowego 😀

Wstaw ciasto do gorącego piekarnika na 15 minut.

Zdejmij papier z kamyczkami i dopiecz jeszcze przez 15 minut – ciasto powinno zmatowieć.

Przestudź przed dodaniem farszu.


© 2020, Jo.. All rights reserved.

  1. Pingback:Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem – Oberżyna

  2. Pingback:Tarta ze szparagami i boczkiem – Oberżyna

  3. Pingback:Tarta z cukinią, boczkiem i ricottą – Oberżyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *