Asparagi gratinati

Czas na szparagi! Zaczynamy – jak co roku – od szparagów zapiekanych z serem i bułką tartą. Jest to nasz tradycyjny wiosenny starter, często jedzony również, z bagietką i kieliszkiem prosecco, na kolację.

Nie blanszuję szparagów – po prostu myję, osuszam i zapiekam. Dzięki temu są jędrne i chrupiące.

pęczek średniej grubości zielonych szparagów
100 g sera fontina lub tallegio
⅓ szklanki startego parmezanu lub pecorino
⅓ szklanki bułki tartej
oliwa

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Odłam twarde końce szparagów – pękną dokładnie w miejscu, w którym kończy się niejadalna, włóknista końcówka.

Pokrój fontinę w plastry. Wymieszaj parmezan z bułką tartą.

Ułóż szparagi w naczyniu do zapiekania. Przykryj plastrami fontiny. Posyp bułką z parmezanem. Skrop oliwą.

Wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i zrumieni.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *