Crumble z rabarbarem

Wiosna. Rabarbar. Nowy sezon w kuchni.

Zaczynam od crumble, czyli owoców pod kruszonką. Lubię crumble, bo używając kolejno pojawiających się owoców, za każdym razem ma się inny deser! Warto mieć w lodówce porcję kruchego ciasta, a w zamrażarce lody waniliowe…

PS.
Upewnij się, że twoja brytfanna jest szczelna… A najlepiej użyj ceramicznej, którą potem postawisz na stole.

1 kg rabarbaru
2 szklanki cukru demerara
2 duże łyżki masła
1 porcja kruchego ciasta
lody waniliowe lub śmietankowe

Umyj rabarbar, usuń liście i końcówkę, jeśli trzeba obierz obieraczką do warzyw. Pokrój na kawałki.

Rozgrzej piekarnik do 180℃ i przygotuj ceramiczną formę do pieczenia.

Rozgrzej patelnię. Wsyp cukier i na średnim ogniu skarmelizuj – uważaj, żeby się nie spalił!

Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło i rabarbar. Jeśli cukier miejscami stwardnieje – podgrzej na małym ogniu mieszając, aż karmel się rozpuści.

Przełóż rabarbar z karmelem do brytfanny. Pokrusz na wierzch kruche ciasto. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.

Podaj lekko przestudzone, z kulką lodów waniliowych.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *