Ziemniaczana sałatka Pitera

Popisowa sałatka mojego męża. Zazwyczaj robi ją do karkówki i nie ma grilla na wsi, przy którym nie zostałby poproszony o przywiezienie dużej porcji. I przywozi, bo sałatka jest prosta do przygotowania i świetnie pasuje do grillowanego mięsa. Trzeba tylko pamiętać o przechowywaniu jej w chłodzie.


SAŁATKA ZIEMNIACZANA PITERA

5 ziemniaków

5 jajek

4 ogórki małosolne (lub kiszone)

1 cebula

1 łyżka masła

4 łyżki majonezu

4 łyżki gęstej śmietany

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz

Obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę, ugotuj, przestudź.

Ugotuj jajka na twardo, przestudź, obierz i pokrój w dużą kostkę.

Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż na maśle. Przestudź.

Pokrój w kostkę ogórki.

Przełóż składniki do miski i wymieszaj.

Wymieszaj śmietanę z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wstaw sałatkę na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki – powinna się dobrze schłodzić i przegryźć.


Jeśli zabierasz ją na piknik: ze względu na majonez powinna podróżować w lodówce albo termosie.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *