Ziemniaczana sałatka Pitera

Popisowa sałatka mojego męża. Zazwyczaj robi ją do karkówki i nie ma grilla na wsi, przy którym nie zostałby poproszony o przywiezienie dużej porcji. I przywozi, bo sałatka jest prosta do przygotowania i świetnie pasuje do grillowanego mięsa. Trzeba tylko pamiętać o przechowywaniu jej w chłodzie.

5 ziemniaków
5 jajek
4 ogórki małosolne (lub kiszone)
1 cebula
1 łyżka masła
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz

Obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę, ugotuj, przestudź.

Ugotuj jajka na twardo, przestudź, obierz i pokrój w dużą kostkę.

Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż na maśle. Przestudź.

Pokrój w kostkę ogórki.

Przełóż składniki do miski i wymieszaj.

Wymieszaj śmietanę z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wstaw sałatkę na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki – powinna się dobrze schłodzić i przegryźć.

Jeśli zabierasz ją na piknik: ze względu na majonez powinna podróżować w lodówce albo termosie.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *