Mazurek kajmakowy Babci Halinki

Moja Teściowa była świetną kucharką. I jedyną osobą w rodzinie, która robiła ten mazurek.

Niedawno znalazłam w starym notesie kartkę z zapisanym przez nią przepisem i postanowiłam spróbować. Bo generalnie do kajmaku nie mam szczęścia…

Nie przepadam za ciągnącą się masą à la krem krówkowy, chociaż sam krem uwielbiam. Ale w mazurku chcę mieć doskonały, kruchy kajmak!

wypieczony spód z ½ porcji kruchego ciasta
250 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
400 g miałkiego cukru
100 g masła
wanilia

Wszystkie składniki wkładamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, do uzyskania jasnokremowego koloru.

Kiedy wylana na talerzyk kropla kajmaku zastyga i nie rozlewa się – masa jest gotowa.

Ucieramy masę aż osiągnie gęstość śmietany. Można dodać jedną lub dwie łyżki karmelu dla ładniejszego koloru. Od razu wylewamy na ciasto.

Aby uzyskać karmel – roztapiamy trochę cukru na patelni, pilnując żeby się nie spalił.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *