Mazurek cytrynowy

Nie jestem zbyt dobra w dekorowaniu ciast, więc lubię takie, które nie potrzebują specjalnej zachęty, aby je zjeść.

OK, obiecuję, że nad tym popracuję, ale na razie musi być jak jest.

1 wypieczony spód do kruchego ciasta (*jeśli lubicie cienki mazurek wystarczy połowa porcji)
2 jajka
skórka starta z 1 cytryny
80 ml soku z cytryny
100 g masła
100 g białej czekolady

Wbij jajka do rondelka, dodaj sok i skórkę z cytryny. Energicznie wymieszaj.

Stale mieszając postaw na małym ogniu, dodaj masło i podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć.

Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i nadal mieszaj, aż do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Wyłóż masę na kruchy spód i wyrównaj.

Odstaw do zastygnięcia.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *