Kruche ciasto

To jest przepis na podstawowe kruche ciasto. Można go użyć do mazurków, albo słodkich tart, albo po prostu upiec z owocami, czy wyciąć ciasteczka.

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
1-2 żółtka
łyżka gęstej śmietany
szczypta soli


Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki.

Rozwałkuj cienko ciasto (ja to robię od razu na blaszce – najczęściej używam form z wyjmowanym dnem, albo na papierze do pieczenia, który łatwo przenieść na blachę).

Wstaw ciasto na kwadrans do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem i od razu wstaw do piekarnika.

Piecz 20-30 minut, aż będzie słomkowe.

Jeśli robisz tartę lub mazurek: z części ciasta uformuj wałeczek i wylep nim brzeg. Rozłóż na cieście papier do pieczenia i wysyp na wierzch kamyczki lub ceramiczne kulki do wypieków – dzięki temu brzegi nie spłyną podczas pieczenia.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery
  1. Pingback:Mazurek cytrynowy – Oberżyna

  2. Pingback:Crumble z rabarbarem – Oberżyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *