Babka drożdżowa

500 g mąki pszennej
szklanka ciepłego mleka
150 g cukru
100 g masła
6 żółtek + 1 jajko do posmarowania ciasta
50 g drożdży
szczypta soli
mały cukier waniliowy (jeśli domowej roboty to duża łyżka)
opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa, inne bakalie 

Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru. Dodaj ciepłe mleko – powinno być letnie, nie gorące. Wymieszaj. Dodaj 100 g mąki, ponownie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Utrzyj żółtka z pozostałym cukrem.

Przesiej mąkę do dużej miski. Roztop i ostudź masło.

Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodaj do mąki rozczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto, dodając porcjami przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto, aż zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Zostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.

Jeśli dodajesz bakalie: przebierz je, oprósz mąką (dzięki temu nie opadną na dno ciasta).

Kiedy ciasto podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj masłem i oprósz mąką. Napełnij formę do połowy ciastem – będzie jeszcze rosło. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.

Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj babę. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika, a po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180℃ i piecz jeszcze około 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – powinien być suchy.

Upieczona babę wyjmij z formy i ustaw na kratce do studzenia – w ten sposób unikniesz zakalca. Możesz ją polukrować albo posypać cukrem pudrem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *