Pasta jajeczna to drobno posiekana sałatka galicyjska. BlueBoy ją uwielbia i naprawdę nie wiem, dlaczego tak rzadko ją robię…
Sałatkę galicyjską można podać w ceramicznych skorupkach. Pasty można użyć do pieczywa, albo roladek z szynki konserwowej.
10 jajek na twardo
1 cebulka dymka lub szalotka
3 łyżki majonezu
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Obierz i drobno posiekaj cebulkę.
Obierz i posiekaj nożem jajka. Jeśli robisz pastę jajeczną – możesz użyć malaksera.
Roztrzep trzepaczką rózgową majonez i oliwę, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj wszystkie składniki.

© 2020, Jo.. All rights reserved.
Ja dodaję do tego wędzoną makrelę i koperek. Zamiast cebuli. Tylko nie wiem jak to się wtedy nazywa:-)
“Pasta jajeczna z makrelą”?