Jeśli ładnie posiekasz składniki, no wiesz – tak drobniutko, otrzymasz wiosenny farsz, którym możesz nafaszerować połówki jajek ugotowanych na twardo.
Natomiast jeżeli rączkę masz ciężką do finezyjnych robótek, zrób z tego po prostu sałatkę! Możesz posiekać całe jajka i wypełnić farszem ceramiczne skorupki albo małe kokilki! Swego czasu używałam… podstawek do jajek z ikei i też było OK!
4 jajka na twardo
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
½ małego zielonego ogórka, obranego ze skórki
3 rzodkiewki
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
zielona sałata do podania
Obierz jajka ze skorupek. Przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
Posiekaj nożem dymkę, rzodkiewki i ogórek. Przełóż na sitko i odstaw na kwadrans, żeby osączyć z soku.
Posiekaj żółtka, dodaj do nowalijek.
Dopraw solą, pieprzem i majonezem. Wymieszaj.
Napełnij farszem połówki jajek. Podaj na sałacie.
© 2020, Jo.. All rights reserved.