Jajka faszerowane na zimno

Jeśli ładnie posiekasz składniki, no wiesz – tak drobniutko, otrzymasz wiosenny farsz, którym możesz nafaszerować połówki jajek ugotowanych na twardo.

Natomiast jeżeli rączkę masz ciężką do finezyjnych robótek, zrób z tego po prostu sałatkę! Możesz posiekać całe jajka i wypełnić farszem ceramiczne skorupki albo małe kokilki! Swego czasu używałam… podstawek do jajek z ikei i też było OK!

4 jajka na twardo
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
½ małego zielonego ogórka, obranego ze skórki
3 rzodkiewki
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
zielona sałata do podania

Obierz jajka ze skorupek. Przekrój na pół. Wyjmij żółtka.

Posiekaj nożem dymkę, rzodkiewki i ogórek. Przełóż na sitko i odstaw na kwadrans, żeby osączyć z soku.

Posiekaj żółtka, dodaj do nowalijek.

Dopraw solą, pieprzem i majonezem. Wymieszaj.

Napełnij farszem połówki jajek. Podaj na sałacie.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *