Baba drożdżowa

Z kilograma mąki wychodzą dwie średnie babki albo jedna wielka. Używam tego przepisu, gdy potrzebuję dwóch ciast: jednego z bakaliami i jednego bez.
BB uważa, że rodzynki są toksyczne. Na wszelki wypadek nie pytałam, co myśli o skórce pomarańczowej…

Z ciasta można uszczknąć małą porcję do święconkowej babeczki.

1 kg mąki pszennej
½  l mleka
100 g drożdży
1 ½  szklanki cukru
cukier waniliowy
7 żółtek
4 białka
200 g masła
szczypta soli
rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
1 żółtko roztrzepane z łyżką wody (do posmarowania ciasta)

Przygotuj rozczyn:
Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Rozpuść masło i przestudź.

Utrzyj żółtka z resztą cukru.

Ubij pianę z białek ze szczyptą soli.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.

Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.

Kiedy podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób. Odstaw.

Wysmaruj formy na babki masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto, posmaruj wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i odstaw.

Włącz piekarnik na 180℃.

Kiedy się rozgrzeje wstaw ciasto i piecz około godziny, do suchego patyka.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *