To cytrynowe ciasto robi się szybko i jest bardzo łatwe.
Nie piszę tego, bo jest to ciasto, które robi mój mąż, ale dlatego, że to prawda 😀
60 g masła
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
drobno starta skórka z 3 cytryn, niepryskanych
230 g drobnego cukru
100 ml gęstej śmietany
1 ½ łyżeczki rumu (można zastąpić sokiem z cytryny)
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
Wysmaruj keksówkę długości 18-20 cm masłem i oprósz mąką.
Roztop masło w rondelku. Przestudź.
Włącz piekarnik na 170℃.
Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj roztrzepane jajka, skórkę z cytryn, cukier, śmietanę i rum.
Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło, ponownie wymieszaj.
Wlej ciasto do keksówki i od razu wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut, albo do momentu kiedy wbity w środek patyczek będzie suchy.
Przestudzone ciasto wyjmij z formy. Oblej lukrem (przepis niżej) lub po prostu posyp cukrem pudrem.
Wlej do rondla około ⅓ pojemności wody. Ustaw nad nią drugi rondel, mniejszy, ale tak, żeby nie dotykał gotującej się wody. Do mniejszego rondla wrzuć przesiany cukier puder. Dodaj 2 łyżki wody i łyżeczkę soku z cytryny. Mieszaj aż składniki się połączą i od razu polej ciasto.
© 2020, Jo.. All rights reserved.