Sękacz z tortownicy

Pieczony w tortownicy sękacz nie jest trudny, aczkolwiek pracochłonny. Im więcej warstw zrobimy – tym jest ładniejszy, chociaż uczciwie przyznam, że mniejsza liczba warstw zupełnie nie ma wpływu na smak tego ciasta 😉

250 g masła
1 szklanka cukru
¾  szklanki mąki krupczatki
½  szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
50 g mielonych migdałów
1 łyżka rumu
½  laski wanilii lub esencja waniliowa


Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Wysmaruj masłem i oprósz mąką tortownicę z kominkiem. Rozdziel żółtka od białek. Białka przełóż do suchej miski i włóż do lodówki. Przekrój laskę wanilii  wzdłuż i końcem noża wyjmij miąższ.

Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.

Wciąż ucierając dodawaj po jednym żółtka, a następnie oba rodzaje mąki, rum, migdały i miąższ wanilii.

Ubij sztywną pianę z białek. Delikatnie wymieszaj z ciastem.

Na dnie tortownicy rozprowadź równo 2 łyżki ciasta. Wstaw do piekarnika na 5 minut (lub do chwili kiedy wierzch lekko się zrumieni).

Wyjmij tortownicę z piekarnika, rozprowadź kolejne 2 łyżki ciasta i piecz kolejne 5 minut.

Powtarzaj do skończenia ciasta. Im więcej warstw, tym lepszy efekt, ale jeśli nie masz cierpliwości, warstwy mogą nie być takie cienkie. Nie wpłynie to na smak.

Upieczony i wystudzony sękacz wyjmij z formy. Polukruj lub posyp cukrem pudrem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *