Pieczony w tortownicy sękacz nie jest trudny, aczkolwiek pracochłonny. Im więcej warstw zrobimy – tym jest ładniejszy, chociaż uczciwie przyznam, że mniejsza liczba warstw zupełnie nie ma wpływu na smak tego ciasta 😉
SĘKACZ Z TORTOWNICY
250 g masła
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
50 g mielonych migdałów
1 łyżka rumu
½ laski wanilii lub esencja waniliowa
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Wysmaruj masłem i oprósz mąką tortownicę z kominkiem. Rozdziel żółtka od białek. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i końcem noża wyjmij miąższ.
Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.
Wciąż ucierając dodawaj po jednym żółtka, a następnie oba rodzaje mąki, rum, migdały i miąższ wanilii.
Ubij sztywną pianę z białek. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
Na dnie tortownicy rozprowadź równo 2 łyżki ciasta. Wstaw do piekarnika na 5 minut (lub do chwili kiedy wierzch lekko się zrumieni).
Wyjmij tortownicę z piekarnika, rozprowadź kolejne 2 łyżki ciasta i piecz kolejne 5 minut.
Powtarzaj do skończenia ciasta. Im więcej warstw, tym lepszy efekt, ale jeśli nie masz cierpliwości, warstwy mogą nie być takie cienkie. Nie wpłynie to na smak.
Upieczony i wystudzony sękacz wyjmij z formy. Polukruj lub posyp cukrem pudrem.
© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.