Jajka faszerowane po polsku

Uwielbiam jajka faszerowane po polsku! Jest to jeden z moich ukochanym smaków z dzieciństwa! Największym problemem są tu jednak skorupki.
Nawet najostrzejszy nóż i najwprawniejsza ręka nie dadzą stuprocentowej gwarancji, że nigdzie nie trafimy na odłamek. Znaczy: na fragment odłupanej skorupki. Dlatego kiedy miałam możliwość zakupu ceramicznych skorupek do faszerowania – zrobiłam to natychmiast i bez chwili wahania!

Ceramiczne skorupki są tu jedynym odstępstwem od tradycyjnej receptury. Resztę robię tak samo, jak Madre.

4 jajka na twardo
½  pęczka natki
½  pęczka koperku
4 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
zielona sałata do podania

Obierz jajka i drobno posiekaj nożem, wraz z natką i koperkiem. Próbowałam robić to malakserem – nie polecam.

Wymieszaj z miękkim masłem. Dopraw solą i pieprzem.

Wysyp na talerz lub blat bułkę tartą. Napełnij skorupki farszem. Obtocz od strony farszu w bułce. Tak przygotowane jajka można przechować w lodówce aż do odsmażania.

Rozgrzej na patelni masło. Ułóż jajka skorupką do góry i smaż, aż bułka będzie rumiana i chrupiąca.

Podaj na liściach zielonej sałaty.

PS.
Madre dodaje do farszu kroplę Maggi.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *