Klasyka. Żelazny punkt programu. Absolutna podstawa naszych kolacji.

Wystarczy podać z mieszaną sałatą i kieliszkiem wina. Każdego zachwyci.

1 podpieczony spód do słonej tarty
200 ml gęstej śmietany
200 ml mleka
3 jajka
50 g startego gruyèra, cheddara lub goudy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
sery do farszu, pokrojone w kostkę


Jeśli chodzi o tę ostatnią pozycję, to najczęściej wybieram pomarańczowy mimolette, pleśniowy roquefort, kawałek brie i ementaler. Lubię, kiedy różnią się kolorem i konsystencją, ale prawdę mówiąc ta tarta jest doskonałym sposobem na zużycie resztek serów z lodówki…

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Ułóż na spodzie do tarty sery.

Roztrzep rózgową trzepaczką śmietanę, mleko i jajka. Dodaj utarty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

Wylej masę na sery.

Wstaw do piekarnika na około pół godziny.

Przed podaniem odstaw na 10 minut do stężenia i lekkiego przestygnięcia.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *