Insalata mista

Bardzo przepraszam, ale ona naprawdę tak się u nas nazywa! Wzięła się z wakacyjnych wyjazdów do Włoch, podczas których codziennie gotowałam obiady (i kolacje) i została na zawsze.

Skład jest prosty, wykonanie również, pasuje do niemal wszystkiego. Czego więcej chcieć?

1 opakowanie mieszanych sałat
garść pomidorków koktajlowych lub 3 pomidory
kilka oliwek
mała puszka kukurydzy
opcjonalnie: dojrzałe awokado
sól, zioła (u mnie: prowansalskie), oliwa, balsamico lub ocet winny


W szczelnie zamykanym słoiku lub shakerze wymieszaj trzy części oliwy, część balsamico, sól i zioła. Najlepiej jest dodać sól do octu i po chwili wymieszać z oliwą i ziołami, bo sól słabo się rozpuszcza w oliwie.

Jeśli trzeba umyj i osusz sałaty. Przełóż do miski. Ops! Madre mnie zaraz poprawi, że do salaterki!

Pokrój pomidorki i awokado, dodaj do sałaty. Wrzuć kilka oliwek i kukurydzę.

Przed samym podaniem dodaj dressing.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *