Korzenna zupa krem z dyni

Aby podnieść morale zrobiliśmy dzisiaj korzenny krem z dyni. Jest to zupa-kameleon, bo można ją podać w przeróżnych wariantach: z podsmażonym boczkiem, grzankami, groszkiem ptysiowym, natką pietruszki, kleksem śmietanki lub pestkami dyni… Można ją ugotować na bulionie, albo użyć tylko wody. Zmienić przyprawy według własnego gustu. A i tak w każdej wersji podniesie nas na duchu.

KORZENNA ZUPA-KREM Z DYNI

½  kg obranej pomarańczowej dyni
2-3 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
ząbek czosnku
oliwa
2 łyżki masła
około litra wody
sól
curry, słodka papryka w proszku, wędzona papryka, imbir

Rozpuść w garnku masło z oliwą, dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa. Chwilę podgrzewaj mieszając.

Dodaj wodę lub bulion – nie za dużo, ma tylko przykryć warzywa.

Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Zmiksuj. Dopraw do smaku.

Podgrzej jeszcze przez chwilę i podaj z ulubionymi dodatkami.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *