Francuskie trójkąty nutellą i bananami

ciastka francuskie

Jeśli masz ciasto francuskie, możesz zrobić na śniadanie ciastka, które przeniosą cię na słoneczne Południe Europy.
Przynajmniej śniadaniowo.

Zwrócę tylko uwagę na taki szczegół: prawdziwe ciasto francuskie ma w składzie: masło, mąkę, jajka, sól i ocet. Nic więcej.

Uwaga druga: ciasto francuskie wstawiamy zimne (najlepiej prosto z lodówki lub krótko trzymane poza nią) do gorącego piekarnika.

No to do roboty!

1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego
jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania
nutella
banany pokrojone na plasterki


Rozgrzej piekarnik do 220℃.

Ostatnio używam ciasta francuskiego Frosty, które jest pokrojone na prostokątne płaty. Muszę je tylko rozmrozić i przekroić każdy prostokąt na pół. Jeśli masz ciasto w postaci okrągłego placka, możesz wyciąć trójkąty i zwinąć je w rożki.

Rozłóż porcje ciasta, połóż na środku trochę nutelli i plasterek banana.

Złóż na pół, zlep brzegi.

Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem i od razu wstaw do gorącego piekarnika.

Piecz około 20 minut. Przestudź na kratce przed podaniem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *