Mój tort urodzinowy

Mój tort urodzinowy nie jest klasycznym tortem, ale towarzyszy mi od zawsze. Tak się do niego przywiązałam, że od lat przygotowuję go na urodziny moich synów, męża, siostry, Madre (a kiedyś i Pomeza). To tradycja.

Ten tort jest cudownie modyfikowalny. Można użyć dowolnych owoców i galaretki o ulubionym smaku, za każdym razem uzyskując inny efekt. A jeśli chcesz sobie ułatwić pracę – zamiast piec biszkopt, po prostu użyj gotowych okrągłych biszkopcików.

biszkopt:
pełna szklanka (100 g) mąki tortowej
niepełna szklanka (80 g) miałkiego cukru
4 jajka

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Posmaruj tortownicę masłem. Wytnij z papieru do pieczenia koło na spód i paski na boki, wyłóż nimi tortownicę. Papier przyklei się do masła i nie będzie się przesuwać w czasie wlewania ciasta.

Ubij jajka z cukrem do białości. Naczynie, w którym to robisz musi być idealnie suche i czyste.

Porcjami dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 – 30 minut. Biszkopt powinien się lekko zrumienić. 

Sprawdź suchym patyczkiem, np do szaszłyków – jeśli wbity w środek jest suchy, ciasto jest upieczone. Jeśli oblepiony ciastem – trzeba poczekać jeszcze kilka minut.

Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kratkę do studzenia – w ten sposób unikniesz zakalca. Postaraj się unikać stawiania ciasta przy otwartym oknie lub w przeciągu – zakalec murowany… Jeśli nie masz kratki do studzenia, postaw tortownicę na kratce z piekarnika, albo na kuchence – ważne, żeby pod ciastem przepływało powietrze. Czyli nie na blacie/desce.

Po przestudzeniu wyjmij biszkopt z tortownicy. Zachowaj paski papieru. Ostrym nożem odetnij wierzch – ja do tego używam noża do krojenia chleba, z ząbkami. Owiń z powrotem boki paskami papieru i włóż biszkopt do tortownicy. Możesz nasączyć ciasto np syropem z owoców, ale jeśli jabłka będą wystarczająco soczyste, nie jest to konieczne.

krem:
200 – 300 g masła (zależy jak dużą masz tortownicę)
3 kwaskowe i soczyste jabłka 

szklanka cukru pudru

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. 

Zetrzyj obrane jabłka na tarce. Dodaj do maślanej masy i wymieszaj.

Rozłóż masę na biszkopcie i wstaw do lodówki, żeby stężała.

galaretka:
1-2 opakowania galaretki (zależy od wielkości tortownicy)
dowolne owoce – w sezonie biorę truskawki, borówki, poziomki, świeże brzoskwinie; zimą na ogół owoce z puszki: ananasy i brzoskwinie

Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Odstaw w chłodne miejsce, żeby przestygła i zaczęła tężeć. Co jakiś czas przemieszaj.

Kiedy galaretka zaczyna gęstnieć, wyjmij tort z lodówki. Ułóż na wierzchu owoce i zalej galaretką. Jeśli zrobisz to za wcześnie – cała galaretka spłynie. Wstaw ponownie tort do lodówki.

Tuż przed podaniem wyjmij tort z lodówki. Zdejmij tortownicę i usuń paski papieru oraz koło pod biszkoptem. Od razu podaj.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *