Znaleziona przypadkiem, zachwyciła całą rodzinę – nie tylko wielbiących amerykańską kuchnię paniczów.

Oryginalnie podaje się ją w postaci ułożonych na półmisku pasków – ja jednak wolę od razu wymieszać składniki w misce, dzięki czemu smaki kapitalnie się łączą.

Druga uwaga: nie lubię sałatek drobno posiekanych. Chcę wiedzieć, co jem. Dlatego nie siekam, tylko kroję. Na dodatek uważam, że lekko ciepłe składniki są tu podstawą sukcesu  (podobnie jak w sałatce nicejskiej), zatem przygotowuję wszystko tuż przed podaniem. O ile zimne jajka na twardo i kurczak może jeszcze jakoś bym zniosła, to sorry: boczek ma być chrupiący i gorący!

Nie zniechęciłam? To się cieszę.


COBB SALAD

SOS*:

  • 75ml oleju rzepakowego
  • 25ml oliwy
  • 25ml octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • płaska łyżeczka musztardy dijon
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  • szczypta brązowego cukru
  • ząbek czosnku starty na tarce
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Zaczynamy od sosu. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Można użyć blendera albo zwykłej trzepaczki rózgowej.

SAŁATKA:

  • 1 sałata rzymska
  • 2 jajka
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 opakowanie wędzonego boczku (osobiście preferuję pokrojony w kostkę, ale mogą być plastry)
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (lazur lub roquefort)
  • oliwa
  • sól

Umyj kurczaka i dokładnie osusz. Natrzyj oliwą, dopraw solą i jeśli chcesz ulubionymi przyprawami.

Rozgrzej patelnię grillową. Smaż kurczaka na złoto z obu stron. Odstaw.

Ugotuj jajka na twardo. Przestudź i obierz. Pokrój w ósemki.

Pokrój pomidory w dużą kostkę lub ósemki.

Obierz awokado, pokrój w plasterki lub kostkę.

Obierz i grubo posiekaj cebulę.

Pokrój sałatę w paski. Wrzuć do miski. Dodaj pomidory, awokado, cebulę i jajka oraz pokrojony lub pokruszony ser.

Podsmaż boczek na patelni, aż będzie chrupiący. Dodaj do sałatki.

Pokrój kurczaka w plastry lub kostkę. Dodaj do sałatki.

Raz jeszcze wymieszaj sos, polej sałatkę i od razu podaj.

*
Sos pożyczyłam sobie od ChilliBite i nie oddam!

PS.

Nieco podobna do COBBa jest Sałatka Cezar. W wersji podstawowej jest to rzymska sałata z sosem, serem i grzankami, ale możemy pójść nieco dalej i dodać kurczaka, boczek i/lub jajka na twardo. Zresztą sami zobaczcie:

© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *