Znaleziona przypadkiem, zachwyciła całą rodzinę – nie tylko wielbiących amerykańską kuchnię paniczów.

Oryginalnie podaje się ją w postaci ułożonych na półmisku pasków – ja jednak wolę od razu wymieszać składniki w misce, dzięki czemu smaki kapitalnie się łączą.

Druga uwaga: nie lubię sałatek drobno posiekanych. Chcę wiedzieć, co jem. Dlatego nie siekam, tylko kroję. Na dodatek uważam, że lekko ciepłe składniki są tu podstawą sukcesu  (podobnie jak w sałatce nicejskiej), zatem przygotowuję wszystko tuż przed podaniem. O ile zimne jajka na twardo i kurczak może jeszcze jakoś bym zniosła, to sorry: boczek ma być chrupiący i gorący!

Nie zniechęciłam? To się cieszę.

1 sałata rzymska
2 jajka
1 filet z piersi kurczaka
2 duże mięsiste pomidory
1 dojrzałe awokado
½ czerwonej cebuli
1 opakowanie wędzonego boczku (osobiście preferuję pokrojony w kostkę, ale mogą być plastry)
1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (lazur lub roquefort)
oliwa
sól

Sos:*
75ml oleju rzepakowego
25ml oliwy
25ml octu z czerwonego wina
1 łyżeczka soku z cytryny
płaska łyżeczka musztardy dijon
½ łyżeczki sosu Worcestershire
szczypta brązowego cukru
ząbek czosnku starty na tarce
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu

Zaczynamy od sosu. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Można użyć blendera albo zwykłej trzepaczki rózgowej.

Umyj kurczaka i dokładnie osusz. Natrzyj oliwą, dopraw solą i jeśli chcesz ulubionymi przyprawami.

Rozgrzej patelnię grillową. Smaż kurczaka na złoto z obu stron. Odstaw.

Ugotuj jajka na twardo. Przestudź i obierz. Pokrój w ósemki.

Pokrój pomidory w dużą kostkę lub ósemki. 

Obierz awokado, pokrój w plasterki lub kostkę.

Obierz i grubo posiekaj cebulę. 

Pokrój sałatę w paski. Wrzuć do miski. Dodaj pomidory, awokado, cebulę i jajka oraz pokrojony lub pokruszony ser.

Podsmaż boczek na patelni, aż będzie chrupiący. Dodaj do sałatki.

Pokrój kurczaka w plastry lub kostkę. Dodaj do sałatki.

Raz jeszcze wymieszaj sos, polej sałatkę i od razu podaj.

*
Sos pożyczyłam sobie od ChilliBite i nie oddam!

PS.

Nieco podobna do COBBa jest Sałatka Cezar. W wersji podstawowej jest to rzymska sałata z sosem, serem i grzankami, ale możemy pójść nieco dalej i dodać kurczaka, boczek i/lub jajka na twardo. Zresztą sami zobaczcie:

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *