Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami było pierwszym daniem, jakie przygotowałam w ramach Pass It On Jamie’go Olivera. To była świetna zabawa, więc postanowiliśmy ją powtórzyć po latach, ale z małymi własnymi modyfikacjami.

4 gałązki rozmarynu
12 krakersów
2 łyżeczki musztardy
500 g mielonego mięsa
1 łyżka suszonego oregano
1 jajko
sól i świeżo zmielony pieprz
pęczek bazylii
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
400 g spaghetti
starty parmezan do posypania
oliwa z oliwek

Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć obrany czosnek. Posiekaj cebulę. Usuń czosnek. Wrzuć cebulę na patelnię.

Kiedy cebula będzie miękka, dodaj listki bazylii i pomidory. Dopraw solą, dodaj ocet balsamiczny i podgrzewaj na małym ogniu.

Pokrusz krakersy (najlepiej użyć do tego płaskiego tłuczka do mięsa). Wymieszaj w misce mięso, jajko, pokruszone krakersy, musztardę, posiekane igiełki rozmarynu, oregano, dopraw solą i pieprzem. Wyrób mięso. Podziel na 4 części, następnie każdą z nich na 6 i uformuj małe pulpeciki.

Weź drugą patelnię. Rozgrzej nieco oliwy. Wrzuć klopsiki i podsmaż ze wszystkich stron.

Usmażone klopsiki przełóż do sosu i trzymaj na małym ogniu.

Zagotuj wodę na spaghetti. Kiedy woda się zagotuje dodaj małą garść grubej soli morskiej i spaghetti. Ugotuj według czasu podanego na opakowaniu.

Odlej pół szklanki wody z gotowania. Odcedź makaron. Wrzuć na patelnię z sosem, wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dodaj nieco wody z gotowania makaronu.

Podziel na porcje, posyp parmezanem i podaj.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *